01.03.2010

Rezultatele Proiectului dintre Primăria Municipiului Timişoara şi GTZ

Proiectul de cooperare româno-german „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică din Timişoara” între Primăria Municipiului Timişoara (PMT)

01.03.2010

Aprobare finală Plan Urbanistic Zonal - Malurile Canalului Bega

Prin Hotărârea Consiliului Local 27/26.01.2010 a fost  aprobarea Planul Urbanistic Zonal "Malurile Canalului Bega Timişoara". Acesta

04.01.2010

Iluminarea şi semnalizarea clădirilor istorice

Clădirile care au facut obiectul lucrărilor de reabilitare în cadrul proiectelor demonstrative vor fi puse

Piaţa Unirii, nr. 9 (zona de reabilitare urbană Cetate)
» IMPRESSUM
Proiect de cooperare româno-german „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara” © 2006-2007
« toate stirile
Iluminarea şi semnalizarea clădirilor istorice

Clădirile care au facut obiectul lucrărilor de reabilitare în cadrul proiectelor demonstrative vor fi puse în evidenţă pe timpul nopţii prin iluminarea arhitecturală a acestora. Astfel va fi şi îmbunătăţit şi spaţiul public în care acestea se află.
În seara de 17 decembrie 2009 clădirea din str. Timotei Cipariu nr. 1, simbol a revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989, a fost redată timişorenilor „în lumină”. Iluminatul arhitectural a fost inaugurat odată cu ceremoniile de comemorare prilejuite de împlinirea a 20 de la revoluţia timişorenilor.
Clădirile care au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare sunt monumente istorice individuale sau fac parte din situri sau ansambluri înscrise în Lista monumentelor istorice aprobată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional. Pe faţadele acestora vor fi amplasate placuţe de semnalizare ca şi monument istoric. Prima placuţă cu însemnul specific a fost amplasată pe faţada reînnoită şi iluminată a Palatului Comunităţii Reformate, din str. Timotei Cipariu nr. 1.
Într-o etapă ulterioară, toate clădirile monument istoric vor fi evidenţiate prin amplasarea siglei specifice în scopul protejării patrimoniului imobil al oraşului nostru.

Str. Timotei Cipariu, nr. 1
Palatul Comunităţii Reformate / The Protestant Comunity’s Palace / Palast der Reformierten Gemeinde (1901-1902)
Clădire în stilul anilor 1900, cu elemente de inspiraţie neogotică. Adăposteşte biserica reformată şi casa preotului. Aici a început revoluţia anticomunistă română din 1989. Manifestaţia pentru ca preotul Tökes László să nu fie deportat s-a transformat în 15 decembrie 1989 într-o demonstraţie de masă împotriva regimului comunist.

Piaţa Unirii, nr. 9
„Casele Canonicilor”/ Casa Costa Nica – The Canonical Hauses/ Costa Nica House - Domherrenhäuser/ Haus Costa Nica
Existentă în 1758, face parte din ansamblul de clădiri denumit „Casele Canonicilor” (Piaţa Unirii 8, 9 ,10 şi 11). Până după 1844, toate cele 4 case ale cvartalului formau o singură clădire, cu o faţadă unitară. Faţada iniţială, în stil baroc austriac, a fost refăcută în stil clasicist, probabil după asediul din 1849.

Piaţa Unirii, nr. 11
Casa Paul Zsivkoich/ Ospătătia „La Regele Greciei” (Paul Zsivkoich House/ „The King of Greece Hostelry”/Haus Paul Zsivkoich/ Gasthaus „Zum griechischen König”)
Clădirea apare pentru prima dată în 1758 în „Planul împărţirii interioare a oraşului şi cetăţii Timişoara”, iar spaţiul pe care îl ocupă este definit ca „amplasament pentru case burgheze cu etaj”. Faţadele reprezintă o combinaţie de elemente decorative clasiciste cu unele elemente neobaroce.

Str. Ştefan cel Mare, nr. 2/ Piaţa Romanilor, nr. 1
TM-II-a-A-06097 – Ansamblul urban „Fabric” (II)
Palatul Stefania – Stefania Palace –Stefaniapalast (1909 – 1910), arh. László Székely
Clădită pentru ca veniturile aduse de chirii să servească „Azilului Orăşenesc”, construcţia adăpostea şi „Clubul Cetăţenilor” din cartierul Fabric. În 1918, noul proprietar, Rudolf Totis, a redenumit edificiul, „Palatul Ştefania”. Volumele mari ale acoperişurilor sunt inspirate de turnurile medievale, mai ales din perioada gotică. Ornamentele corespund curentelor stilului anilor 1900.

Piaţa Unirii, nr. 10
TM-II-M-B-06175 - Casă
„Casele Canonicilor”( The Canonical Houses/Domherrenhäuser) sec XVIII
Existentă în 1758, clădirea face parte din ansamblul de clădiri denumit „Casele Canonicilor” (Piaţa Unirii 8, 9 ,10 şi 11) şi este până azi în patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice. Până după 1844, toate cele 4 case ale cvartalului formau o singură clădire, cu o faţadă unitară. Faţada iniţială, în stil baroc austriac, a fost refăcută în stil clasicist, probabil după asediul din 1849.

Str. George Coşbuc, nr. 1
TM-II-s-A-06095 – Situl urban Cartierul „Cetatea Timişoara” sec. XVIII-XX
„Casele Canonicilor”/ Casa Krautwaschl– The Canonical Houses/ Krautwaschl House - Domherrenhäuser/ Haus Krautwaschl
Existentă în 1758, face parte din ansamblul de clădiri denumit „Casele Canonicilor” (Piaţa Unirii 8, 9 ,10 şi 11). Până după 1844, toate cele 4 case ale cvartalului formau o singură clădire, cu o faţadă unitară. Faţada iniţială, în stil baroc austriac, a fost refăcută în stil clasicist, probabil după asediul din 1849.

Date preluate din:
Mihai Opriş, Timişoara, monografie urbanistică, Ed. Brumar, Timişoara 2007
Lista monumentelor istorice 2004


» realizat de DOW MEDIA