01.03.2010

Rezultatele Proiectului dintre Primăria Municipiului Timişoara şi GTZ

Proiectul de cooperare româno-german „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică din Timişoara” între Primăria Municipiului Timişoara (PMT)

01.03.2010

Aprobare finală Plan Urbanistic Zonal - Malurile Canalului Bega

Prin Hotărârea Consiliului Local 27/26.01.2010 a fost  aprobarea Planul Urbanistic Zonal "Malurile Canalului Bega Timişoara". Acesta

04.01.2010

Iluminarea şi semnalizarea clădirilor istorice

Clădirile care au facut obiectul lucrărilor de reabilitare în cadrul proiectelor demonstrative vor fi puse

Piaţa Sf. Gheorghe, nr. 1 (zona de reabilitare urbană Cetate)
» IMPRESSUM
Proiect de cooperare româno-german „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara” © 2006-2007
« toate stirile
Evaluarea stării fizice a clădirilor istorice din cartierele Cetate, Fabric şi Iosefin pe 2007

Proiectul de cooperare româno-german “Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara” a realizat o actualizare a analizei de anul trecut privind starea fizică a clădirilor istorice din cartierele Cetate, Fabric şi Iosefin. Acesta este un studiu la prima vedere care relevă starea fizică a clădirilor istorice, precum şi alterarea valorii estetico-arhitecturale ale acestora.
Prin intermediul acestei monitorizări se poate stabili evoluţia, respectiv involuţia, stării clădirilor din cartierele istorice din Timişoara.
Din vara anului 2006 până în iarna anului 2007 nu se poate vorbi despre o îmbunătăţire majoră a stării clădirilor istorice. Din păcate numărul clădirilor nereabilitate formează actualmente o majoritate hotărâtoare în toate cele trei cartiere istorice, iar clădirile reabilitate prudent, formează de asemenea o minoritate.
În cartierul istoric Cetate, care dispune de cele mai multe monumente istorice, s-au reabilitat cele mai multe clădiri (Tribunalul Timiş, Piaţa Ţepeş Vodă nr. 2A, Piaţa Unirii nr. 5, str. Vlad Delamarina nr. 3, Piaţa Victoriei nr. 2, B-dul. Republicii nr. 8), iar altele sunt în curs de reabilitare.
În cartierul istoric Fabric însă nu se poate vorbi despre o ameliorare a stării clădirilor istorice. Cu toate că s-au realizat măsuri de reabilitare (Piaţa Traian, Biserica ortodoxa sârbeasca din Piaţa Traian, Biserica ortodoxa sârbeasca din Piaţa Mitropolit Alex Sterca-Suluţiu, clădirile istorice din incinta Fabricii de Bere), starea generală a clădirilor din cartierul Fabric este degradată. În acest cartier abundă şi problemele sociale, iar proprietarii, care majoritatea au venituri sub medie, nu dispun de mijloace financiare pentru recondiţionarea locuinţelor lor.
Nici în cartierul istoric Iosefin nu s-a observat o îmbunătăţire a stării fizice a clădirilor faţă de anul trecut. S-au reabilitat doar două clădiri (str. Henri Berthelot nr. 7 şi Piaţa Al. Mocioni nr. 7), majoritatea aflându-se în stare avansată de deteriorare, în special din cauza lipsei de reparaţii din ultimele decenii.
Problemele clădirilor din cele trei cartiere istorice constă în continuare în: deteriorarea faţadelor, umezeala, deteriorări ale acoperişurilor, uzură a elementelor de preluare a apelor meteorice, instalaţii defecte etc.
O altă problemă vizibilă în cele trei cartiere este schimbarea neautorizată a tâmplăriei de lemn iniţiale cu alta din PVC şi amplasarea necorespunzătoare a panourilor publicitare.
Vă amintim că specialiştii Proiectului de cooperare româno-german “Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara” oferă consultanţă gratuită proprietarilor de clădiri istorice din cele trei cartiere în ceea ce priveşte măsurile de reabilitare recomandate.
Persoanele interesate sunt aşteptate la sediul nostru din Piaţa Traian, str. Ştefan cel Mare, nr. 2. Pentru mai multe informaţii despre proiect, vizitaţi pagina noastră de internet www.gtztm.ro

Planuri
Starea fizică a clădirilor în cartierul Cetate
Starea fizică a clădirilor în cartierul Fabric
Starea fizică a clădirilor în cartierul Iosefin


» realizat de DOW MEDIA